Протестите на мед.сестрите в Бургас продължават, настояват за добри условия на труд

Работата с деца с тежки диагнози е психически натоварваща, каза Мария Николова

10.03.2020 | 19:55 Редактор: Наталия Тотева

Втори ден на протести на медицинските сестри в Бургас. Днес те организираха и протестно шествие по централните улици на морския град, като поискаха подкрепата от гражданите. 

Мария Николова е двигателя на протестите на медицинските работници в Бургас. Тя застана начело на недоволството на сестрите в морския град още преди година. 

"Спонтанно се организирахме във Фейсбук. Това, което мен ме запали беше миналата година, когато бяхме на 600 лв. основни заплати, решиха да ни ги увеличат с 50 лв.", коментира Мария Николова за "Новините ON AIR".

След година протести сега Мария получава 800 лв. заплата. Работи в детския кабинет в ТЕЛК.

"Срещаме се с деца с редки болести, с тежки заболявания. Работата отстрани може да изглежда лека, но всъщност е психически натоварваща, защото да виждаш най-малките от обществото болни...", обясни тя.

Днес Мария отново оглави протеста, който е обявен за безсрочен.  

Бунтът на медицинските сестри е в подкрепа на палатковия лагер в София и за реформа в здравната система. Исканията им са едни и същи вече повече от година, а именно - възнаграждение за всички мед. сестри от две минимални работни заплати и по-добри условия на труд

"Лично мен ме е срам , когато видя в какви условия работят и с какво заплащане. И съм дошъл да изразя своята гражданска позиция", посочи Станимир Христов за Bulgaria ON AIR.

"Искаме да няма търговски дружества, искаме да се урегулират заплатите. Искаме да не работим на 100 места, да имаме време за пациентите, да си върнем милосърдието", коментира медицинската сестра Христина Атанасова. 

Мария смята, че протестът е малоброен, понеже се упражнява натиск върху медицинските сестри - орязват се допълнителните пари за клиничните пътеки. 

Днес протестиращите получиха неофициална подкрепа и от членове на синдиката на МВР. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК