Заплащането за нощен труд се увеличава, става процент от минималната заплата

Ще бъдат отпуснати средства за училищното и детско здравеопазване

09.03.2020 | 19:15 Редактор: Наталия Тотева

Синдикатите и правителството се договориха заплащането на нощния труд да се увеличи близо четири пъти, като стане 0.15% от минималната работна заплата. Предложението ще бъде внесено и в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Очаква се промените да са факт още тази година. 

Нощният труд ще бъде увеличен от 25 на 91 стотинки. 

"Доплащането да бъде функция от размера на минималната работна заплата, за да не се налага всяка година да го предоговаряме", обясни концепцията президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

"Нощният труд да се заплаща в размер на 0,15% от минималната работна заплата. Това ще направим в близките дни и ще предложим промени в структурата и организацията на определяне на работната заплата", коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Въпреки решението за увеличение, протестиращите медицински сестри са недоволни.

"В интерес на истината, в по-големите градове заплащането на нощния труд е 1 лев на час. Да не говорим, че нашият председател в Сливен ни извоюва чрез протести и предупредителни стачни действия 1,50 на час. Така че считаме, че е възможно да има по-голямо увеличение", обясни протестиращата Мая Илиева.

На срещата в Министерския съвет е взето и решението да се отпуснат и допълнителни средства за училищното и детското здравеопазване. Така заплатите на 11 000 медицински специалисти ще достигнат договорените 900 лева.

В момента здравните работници в градините и училищата получават между 600 и 1007 лева.

"Което да направи възможно през този механизъм да стигнат около 9 млн. лв. до всички медицински специалисти в цялата страна, работещи в училищно и детско здравеопазване, които не са стигнали 900 лв.", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Общо в България има 23 000 медицински специалисти. Доколкото разбрах за някои от тях -  тези, които работят в училищно и детско здравеопазване - ще бъдат увеличени заплатите на 900 лв. Това са 11 000 специалисти, за тях се отделят 9 млн. лв. В зравеопазването обаче общо има 12 млрд.", смята Мая Илиева.

Предложените промени ще бъдат обсъдени на НСТС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК