Мъдруване вместо действие: Закъсня ли Европа в борбата с коронавируса?

Коментар на д-р Мими Виткова и доц. Спас Спасков

09.03.2020 | 21:42 Редактор: Ивет Арабова

Четирима дадоха положителни проби за коронавирус у нас, но се изследват десетки. Адекватни ли са мерките на държавата и как заразата достигна България?

"Остава въпросът не пропиля ли Европа доста време в мъдруване вместо в действие, можеха здравните системи да действат малко по-бързо. Можехме по-рано да организираме сили, за да произведем маски за собствената си защита", каза в студиото на "Денят ON AIR" бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

По думите ѝ, ако епидемията се разрасне, то здравната система у нас ще бъде изправена пред кадрови трудности в здравеопазването.

ърсенето на нулевия пациент има по-скоро значение за науката, отколкото практическо. Трябва да се концентрираме какво да извършваме сега. При наличието на четирима пациенти не можем да говорим за закъснение на мерки", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Според него може да се говори за избързване на информацията, която ни е заляла и е предизвикала паника.

"Не смятам, че колегите в Габрово са така специално окомплектовани. Виждаме, че в Китай и Италия се командироват хора за подпомагане", каза още д-р Виткова.

Доц. Спасков бе категоричен, че очакваме развитие на една допълнителна грипна епидемия от друг щам. Той изтъкна, че мерките, които се предприемат, са много сериозни.

"Днес бях в Районния център по здравеопазване, беше размножена информация как да бъдат лекувани пациентите с коронавирус. Тази информация е сведена до лечебните заведения. Проблемът с вирусите не е решен по принцип. Вече има частни лаборатории у нас, които работят с бързите тестове", обясни доц. Спасков.

"Медицината е безсилна пред вирусните заболявания, вече откриваме форми на лечение. Мислехме, че Китай е далеч, но вирусите се разпространяват със скоростта на самолетите", коментира д-р Виткова.

Доц. Спасков разясни, че няма да можем да спрем този тип инфекции и ще трябва да се предпазваме по други начини. Той добави, че "защитни облекла вече се раздават по лечебните заведения".

"Изправени сме пред едно предизвикателство - от това как ще се справим, зависи изходът от него", смята д-р Мими Виткова.

Двамата гости в студиото взеха отношение и спрямо протестите на медицинските сестри.

"Сериозните проблеми в здравеопазването вместо да се решават, се използват със спекулативна политическа цел. Проблемът с дисбаланса във възнагражденията е изключително голям. Нямаме педиатри, защото техните заплати се формират от ниски цени на клинични пътеки. Ако тези диспропорции не бъдат коригирана, бедна България ще готви най-скъпите кадри за Европа. Не подкрепям крайния начин на реакция на медицинските сестри. Добре е проблемите да бъдат отложени заради епидемичната ситуация, но да не бъдат заметени под килима", заяви д-р Виткова.

След протестите премиерът Бойко Борисов анонсира пакет от мерки, които ще бъдат взети и обсъдени с коалиционните партньори.

"Би могло да се преразгледат разплащанията по клиничните пътеки и колкото може по-бързо да бъдат включени в общата здравна система доброволните здравно-осигурителни дружества. Те са изключително полезни за системата като цяло", предложи доц. Спасков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК