България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Епидемиолог: Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида

Според проф. Кожухарова дихателните инфекции бързо взимат инерция, после следва спад

09.03.2020 | 09:35 Редактор: Ивет Арабова

"Вирусът безспорно вече се е адаптирал към човека. Не са много големи разликите с грипните вируса при клиниката. Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида, които могат да предизвикат заболявания", обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ, колкото повече лабораторни изследвания има, толкова повече вируси се откриват.

"Тези, които имат положителни резултати, са заразени от някого. Тези, които лежат с клинична диагноза с тежки форми на дихателни инфекции - тези хора трябва да бъдат изследвани", смята проф. Кожухарова.

Тя отбеляза, че е по-здравословно, който иска да спортува, да потича навън, а не да тренира във фитнес залите.

"Трябва да си живеем същия живот, паниката не води до положителни резултати. Събирането на много хора на едно място носи рискове. В над 80% от случаите коронавирусната инфекция протича без симптоми. За болните хора трябва да се положат специални грижи", добави Кожухарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание на втората рискова група - здравните работници. На мнение е, че при тях трябва да се вземат противоепидемични мерки - във всички отделения, в които има дихателни заболявания.

"Дихателните инфекции се характеризират с това, че бързо взимат инерция и после следва спад", разясни проф. Кожухарова.

Тя коментира и втората грипна вълна в България, която доведе до обявяване на грипна епидемия и грипна ваканция в цялата страна.

"Не става дума за кой знае колко интензивна втора грипна вълна. Данните до момента говорят именно за това. Това беше един добър повод да се удължат грипните ваканции, които могат да спрат разпространението на коронавируса. Тези, които са във вътрешни отделения, нека да бъдем сигурни дали е грип Б или коронавирус", изтъкна Кожухарова.

Ако има спазване на хигиената, нещата биха били различни.

"През лятото коронавирусите почти или съвсем ги няма, при грипните пандемии това не е валидно. Би било прекрасно да има специфичен антивирусен препарат срещу коронавируса", каза още проф. Мира Кожухарова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК