Няма нови случаи на коронавирус, пристигат проби от засегнатите градове

В Габровската болница ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност

09.03.2020 | 08:50 Редактор: Искра Ангелова

Няма установени нови случаи на коронавирус в България. Това стана ясно по време на брифинга на Националния оперативен щаб пред ВМА тази сутрин.

"Пристигат проби, които са от засегнатите градове.  Те са предимно на персонал и лица, които са имали контакт със заразените. Все още се уточнява какви ще бъдат групите, които ще бъдат изследвани", каза началникът на Кризисния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

Той посочи, че трябва да има изминал минимален период от заразяването, за да може да се позитивира с лабораторно изследване.

 

По думите му има много строг контрол на болниците.

"Денонощна дезинфекция на всички отделения. Персоналът използва защитни средства от по-ниска степен на защита, а тези, които работят с доказаните случаи на коронавирус, са с висока степен", каза още той.

От един от старческите домове, който се намира в Габрово, има пациентка, която е била в болницата и след това е изписана. 

"Ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност. Все още няма установяване на нулевия пациент", допълни ген. Мутафчийски.

От думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести - проф. д-р Тодор Кантарджиев, стана ясно, че не може да се говори за мутиране от грипа тип "Б" към коронавирус.

 

"Мутация може да настъпи в коронавируса във връзка с пасажа му от човек на човек, защото имаме над 100 000 предавания по този начин. Вирусът се адаптира към човека, става по-ниско болестотворен, но по-лесно се предава", каза още той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК