България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Част от исканията на мед. сестрите били изпълними, но политически

Как ще се отрази коронавирусът на икономиката? Коментар на Александър Сиди и Аркади Шарков

09.03.2020 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

Исканията на протестиращите медицински сестри са оправдани и справедливи, но част от тях са неизпълними и политически. Около това мнение се обединиха депутатът от ВМРО Александър Сиди и здравният икономист Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Медицинските сестри вече няколко дни протестират за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Стигна се дотам част от жените да се барикадират в сградата на бившия Партиен дом и да излизат по первазите на прозорците.

"Не са изпълнени всички искания, част от тях са. Няма как да се наливат пари директно в заплатите на служителите. Наливат се пари в Здравната каса, която плаща по клинични пътеки. Тези пътеки формират бюджета на болниците", обясни Сиди в студиото на "България сутрин".

По думите му, ако медицинските сестри са търсили контакт с политиците, това вече е било направено. 

"Да висят от прозорците на Народното събрание е нещо различно. Сградата трябва да се съхранява, не може просто някой да влезе и да каже "ще остана тук да спя". Да не забравяме, че възможностите на бюджета са ограничени", подчерта депутатът от ВМРО.

"Всички в здравния сектор са прави, че заплатите трябва да растат. Другият въпрос са методите, част от исканията бяха политически. Това болниците да бъдат търговски дружества по никакъв начин няма да подбори заплатите на медицинските сестри", коментира на свой ред Аркади Шарков. 

Според него има елемент на изнудване, що се касае до Колективния трудов договор.

След протестите на медицинските сестри премиерът Бойко Борисов анонсира пакет от мерки, които ще бъдат взети и обсъдени с коалиционните партньори.

"Все още нямаме такъв разговор, със сигурност това ще стане в следващите дни. Ще се опитаме да решим част от тези справедливи искания", отбеляза Александър Сиди.

КОРОНАВИРУСЪТ

Двамата гости в студиото на Златимир Йочев коментираха и опасността от коронавируса, който заразява все повече хора. В страната ни до момента има 4 потвърдени случая - по два в Габрово и Плевен. Държавата взе редица спешни мерки, за да ограничи разпространението на заразата.

Александър Сиди е на мнение, че властите са си свършили работата, но по думите му паниката също е част от тази работа. И това помагало на големите търговски вериги да правят оборот, което било абсурдно и излишно. 

"Паниката е абсолютно излишна. По отношение на предпазните средства, със сигурност бихме могли да се справим. Стига истерията да не накара народа да тръгне да изкупува всичко, което има по аптеките", каза народният представител.

Аркади Шарков също смята, че мерките са били взети навреме от правителството, но отбеляза, че трудно може болестта да се ограничи. 

"Въпросът е да има минимални икономически импликации върху пазара на труда и икономиката като цяло. Това е основният проблем, който се задава след като вирусната вълна премине. Нискоквалифицираният труд обикновено е по-застрашен", разясни здравният икономист.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК