Мед. сестрите за протеста си: Ние не сме камикадзета!

Около 30 ч. продължи барикадата в бившия партиен дом

07.03.2020 | 14:20 Редактор: Юлия Христова

След края на барикадата на медицинските сестри късно снощи - протестите им продължават.

Около 30 ч. продължи барикадата в бившия партиен дом. Вчера бяха изведени от сградата, те подписаха споразумени - част от исканията касаят премахването на търговските дружества в здравеопазването, нощният труд да се заплаща по 3 лева на час, минималната заплата да се уеднакви и да се равнява на две минимални заплати, както и връщане на медицинските стандарти.

"Искаме да има диалог и преговори, излязохме , защото бяхме изтощени. Притиснаха ни и се опитаха насилствено да ни изведат. Спаси ни, че предавахме онлайн", каза за Bulgaria ON AIR Мая Илиева.

"Това дърпане беше крайно необмислено от тяхна страна, защото можеше да доведе до  падане на някой. Ако се беше случило, страданието щеше да е голямо. Не сме ги провокирали по никакъв начин. Всеки има право да даде своята оценка, ако вие преценявате, че съм нестабилна психически - това е ваша преценка. Ние не сме камикадзета, нямам причина да се притеснявам за психическото си здраве. На нас ни трябва ново изграждане на закони", коментира от своя страна медицинската сестра Бойка Анастасова, която вчера беше една от барикадиралите се на парапет на прозорец в партийния дом.  

Медицинските сестри не срещнаха подкрепа от съсловните организации и синдикати. От Българския лекарски съюз определиха постъпките им като политическа акция.

Известният пулмолог, професор д-р Коста Костов, обаче, се разграничи от позицията на съсловната си организация.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Bulgaria ON AIR/ Благой Цицелков

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК