Правителството няма да подпише споразумението с исканията на мед. сестрите

Протестиращите се барикадираха в сградата на Партийния дом от снощи

06.03.2020 | 18:14 Редактор: Ивет Арабова

Правителството няма да подпише споразумението с исканията на медицинските сестри. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

"С медицинските сестри по отношение на всички техни искания водим диалог от повече от година, стремим се към такъв и продължаваме да оставаме отворени към диалог. Беше осигурена финансова подкрепа на лечебните заведения от правителството на няколко етапи и бяха заделени средства от НЗОК в размер на близо 80 млн. лева допълнителни средства", обяви на брифинг в Министерския съвет зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Извънредният брифинг в Министерския съвет беше свикан заради напрежението с протестите на медицинските сестри. То ескалира, след като медицинска сестра излезе на перваза на прозореца на Партийния дом. Протестиращите се барикадираха в сградата от снощи.  

Министър Начева увери, че в областните и общинските болници министър Ананиев е провел редица срещи и са предприети редица законодателни инициативи.

"Въведоха се изисквания за предоставяне на правилата за разпределение на разходите за персонал на ИА "Медицински надзор" и се създадоха ясни алгоритми и критерии, спрямо които Министерството на здравеопазването и НЗОК могат да контролират всички лечебни заведения за това как се разпределят разходите за персонал", отбеляза Начева.

Тя добави, че със средно 200 лева са увеличени разходите за персонал на специалистите по здравни грижи в лечебните заведения. 

"Днес в 15:10 часа от името на г-жа Мая Илиева получих проект на споразумение, с който се запознахме. Той съдържа искания, свързани с генерална, съществена промяна на настоящия здравно-осигурителен модел. Той е една сложна система от взаимодействие между лекари, специалисти по здравни грижи, които не работят по договор с Касата, Спешната помощ. Той изисква подход, който не може да насочи нашето внимание само към едно конкретно съсловие, тоест всяка промяна в него по този начин би довела до дестабилизация на здравно-осигурителната система", каза още Начева. 

"Не сме готови да подпишем такова споразумение, то би дестабилизирало по тежък начин здравната система", каза министър Деница Сачева.

"Искам да кажа на всички политици, които се опитват да овладеят държавата - това е част от политическата игра, но да пазят държавата, защото ние друга нямаме", призова вицепремиерът Томислав Дончев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК