Половината българи живеят с по-малко от 430 лв. на месец

Защо през последните 4 години наблюдаваме увеличение на доходите и спад на бедността?

09.03.2020 | 19:32 Редактор: Наталия Тотева

Половината от населението на страната ни живее с по-малко от 430 лв. на месец. Това показват данни на Националния статистически институт. С доходи над 800 лв. месечно разполагат едва 11 на сто от българите.

Въпреки че средната заплата у нас достигна над 1300 лв. на месец, възнагражденията на един възрастен се разпределят между всички членове на семейството. Средният годишен доход на човек е 6013 лв., което прави по 501 лв. на месец

Най-голям дял от българите – 30,3%, разполагат с месечни доходи между 280 лв. и 430 лв. Само 11,7% от населението в страната печели над 805 лв. на месец.

Любопитното е, че най-много заеми взимат хората с най-високи доходи. На какво се дължи тази тенденция

"В момента в България най-богатите 5% от обществото или някъде около 350 000 души държат в себе си доход в размер малко над 26 млрд. лева, което 1/5 от БВП на България", коментира Любослав Костов от КНСБ за Bulgaria ON AIR

Според икономисти през последните 4 години наблюдаваме чувствително увеличаване на доходите и спад на бедността. Това до голяма степен отново е функция на растящото неравенство.

"Много хора остават със сравнително сходни доходи последните 4-5 години, а горният край всъщност тласка нагоре и средната работна заплата", смята Адриан Николов от Института за пазарна икономика. 

Синдикати са категорични, че доходите у нас не растат пропорционално с инфлацията, както е в останалите европейски страни. 

Според икономисти доходите у нас ще стигнат тези в останалите европейски страни след около 35 години.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК