Политическа престрелка между Радев и Караянчева на Шипка

Поводът - препоръката за отмяна на тържествата на върха заради коронавируса

03.03.2020 | 15:35 Редактор: Ивет Арабова

Силният вятър и призивът да бъде отменен официалният ритуал на Шипка не спря хилядите българи, които изкачиха стъпалата към чутовния връх. За да склонят глава пред оная жертва, чиято слава се носи вече 142 години - "от урва на урва и от век на век". С маски на уста дойдоха и десетки студенти от Медицинския университет във Варна. 

Политически престрелки на връх Шипка обаче белязаха празника . Поводът – препоръката на оперативния щаб за коронавируса да бъдат отменени тържествата на върха, заради опасност от зарази. Президентът Румен Радев разкритикува препоръката и видя зад нея манипулация, а председателят на парламента Цвета Караянчева призова празникът да не се политизира.

"Благодаря на всички тези хиляди българи, които се качиха и въпреки всички вируси и манипулации отново са тук. Ние успяхме да изолираме два различни щама на коронавируса. Софийският много по-безопасен, както виждате всички мероприятия там са без ограничения, оказа се, че щамът на коронавруса на Шипка е много по-опасен", коментира държавният глава.

Думите на президента получиха своя отговор от председателя на парламента Цвета Караянчева. Когато Радев започна словото си, тя напусна района окoло паметника на свободата. Чуха се и освирквания. 

"Нека да не се делим на политици от различни партии, нека бъдем българи, нека да бъдем обидени. Чувам и аз агитката, която беше на 19 февруари, надявам се да не опорочим празника, защото те са дошли тук да се поклонят. Не политиците правят празника, хората го правят", oтговори Караянчева.

Въпреки различията - 3 март обедини хиляди. През целия ден на върха хиляди отдадоха почит към героите на свободата.

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.

 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК