Радев: Благодаря на всички, които се качиха на Шипка въпреки манипулациите

Президентът отново разкритикува управляващите в политическото си слово по повод празника

03.03.2020 | 11:40 Редактор: Ралица Братанова

Президентът Румен Радев направи своето изявление към нацията по повод 3 март от връх Шипка, въпреки отмяната на официалния ритуал.

"Благодаря на всички тези хиляди българи, които се качиха и въпреки всички вируси и манипулации, отново са тук. Тук на този връх, покрит с бели кости и кървав мъх се решава изходът от войната. Каква ли щеше да е съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на вируса на манипулацията, на страха, на примирението. Те не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим", категоричен бе държавният глава. 

Той отбеляза, че суверенитетът не е даденост, а изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван.

"От нас зависи днес да го опазим и в бъдните години. Много политици пренебрегваха и оспорваха 3 март, правят го и днес. Но претърпяха поражение, защото хиляди достойни българи отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си", каза още Радев.

Президентът отправи критика за това, че тържеството на Шипка е било отменено, но не и честванията в София.

"Ако властимащите със същото настървение се грижеха за здравето на българите, щяхме да имаме по-добри условия и на здравеопазване, и на живот. Има битка за България. Българите заслужават достойно по-добро бъдеще", категоричен бе Радев пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова 

Снимка архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК