България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Карабашлиев: Освобождението е дълъг процес, зависи от всички нас

Според писателя имаме нужда да преговаряме историята и да я преосмисляме

03.03.2020 | 09:25 Редактор: Ралица Братанова

Хиляди българи се стичат към Шипка, за да изкачат паметния връх и да отдадат почит на героите, загинали за Освобождението. Там е и писателят Захари Карабашлиев.

"Усещането е наистина като за връх и като символ на това какво може да бъде българският войн, човек, патриот, когато има силна кауза и има за какво да се бори. Той се бори наистина като лъв. Много е трудно да бъдеш хладнокръвен на това място, където се е решавала съдбата на една война", заяви Карабашлиев в "България сутрин".

По думите му борбата за Освобождение не е завършила с подписването на Санстефанския договор, а е дълъг процес, който не се случва веднъж и не трябва да забравяме, че зависи от всички нас.

"Имаме нужда да преговаряме историята, да я преосмисляме, да разговаряме за нея. Винаги можем да преоткриваме България и с това да я заобичаме", категоричен бе писателят пред Bulgaria ON AIR.

Той призова всеки да намери една минута, за да помълчи в памет на всички загинали, за да можем сега да сме свободни и наследници на една горда народност. 

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК