Кой е Васил Божков?

Според някои медии богатството му възлиза на над 1 млрд. долара

29.01.2020 | 18:48 Редактор: Кристина Крумова

Васил Божков е роден през 1956 г. във Велинград, но още като ученик се установява в София. Учи в Националната природо-математическа гимназия, впоследствие завършва Приложна математика и икономика на труда. 

Прохожда в бизнеса през 80-те години на миналия век като чейнчаджия пред популярното столично заведение "Магура". В хазарта навлиза през 1991 г., когато става съдружник с Илия Павлов и Младен Михалев. През годините се превръща в Царя на хазарта. 

Божков съзнателно избягва публичните изяви, а според градските легенди по-лесно може да бъде видян в тъмната част на денонощието. През 2006 г. полското списание "Впрост" оценява богатството му на 1 милиард долара, според други публикации бизнесменът притежава много повече. 

През годините Божков развива бизнес в различни сфери. Създава агенцията за футболни залагания "Еврофутбол", отваря казина, купува банки, пътно-строителни фирми, застрахователни компании, инвестира в имоти и хотели. 

В момента е собственик и на футболния клуб "Левски". Васил Божков има специален интерес в областта на изкуството, считан е за колекционер №1 у нас. Събира и съхранява уникална по световните стандарти сбирка от антични артефакти. Извън пределите на България Божков е известен като член на Нюйоркската академия на науките и сенатор в Конгреса на световните нации.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК