Борисов: Няма одържавяване, "Левски" ще го има след мен и Божков

Много хора ще имат проблеми, ако докладът на АДФИ е верен, заяви премиерът

23.01.2020 | 11:52 Редактор: Тодор Петров

Финансовото министерство предлага да се създаде Национална агенция по хазарта, проектът вече е качен за обществено обсъждане. Комисията по финанси и бюджет подкрепи промените в закона за хазарта, с които се цели одържавяване на лотариите. А по време на правителственото заседание сутринта, премиерът Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи идеята за държавен монопол.

Преди началото на правителственото заседание премиерът заяви, че в доклада на финансовата инспекция са открити разлики за стотици милиони левове, но никъде не се споменава името на футболния клуб ''Левски'' и предупреди, че ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лиценза.

Борисов е поискал в промените на закона за хазарта да има специален текст, така че ако бъде прието предложението лотарията да стане държавен монопол, за да спрат спекулациите, че бизнесът ще отиде при друг човек.

"Очаквам в скоро време прокуратурата да даде заключения. Думите "одържавяване", "национализация"... са неверни. Ако фирмите не плащат такси на държавата, им се взема лиценза, нищо друго", уточни премиерът.
  
Премиерът посочи още, че на неговото бюро е имало доклад на АДФИ, в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони. В този доклад обаче никъде не фигурира името на футболния клуб "Левски". И в тази връзка премиерът недоумява каква е връзката.
 
Едно обаче било е сигурно – никой на никого няма намерение да взима фирмата, още по-малко да се национализира. 

"Ако има нарушения, лицензът ще се вземе. Къде е национализацията", настоя Борисов.

В същото време предложението на Валери Симеонов за одържавяване на лотариите бе прието на първо четене в бюджетната комисия на парламента. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с някои изключения, да могат да се организират само от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор", след получаване на съответния лиценз. От ГЕРБ подкрепят законопроекта. 

"За мен национализация категорично няма. Да, може да се каже, че ще има монопол в частта на лотариите, но за мен това не е противоконституционно", заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вижте още в репортажа на Десислава Францова.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК