"Галъп": Българите считат, че институциите са виновни за кризата в Перник

Близо половината от българите намират искането на вот на недоверие по такива теми за справедливо

22.01.2020 | 19:11 Редактор: Ралица Братанова

Българите обвиняват институциите за водната криза в страната. Това показват резултатите от проучване на "Галъп интернешинъл". 

Именно за това обществото възприема като справедлив искания вот на недоверие. 

Българите са категорични близо – 70% от тях вярват, че виновни за водната криза в Перник са именно дейността на хората и институциите. 

Едва 12% са на мнение, че до ситуацията се стигнало заради промени в климата, сочат още данните от проучването. 

При тази ситуация близо половината от българите намират искането на вот на недоверие по такива теми за справедливо. 27% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят.

Голяма част от хората искат оставка на правителството, но не и предсрочни избори. 41 % от анкетираните биха подкрепили смяна на кабинета, за сметка на 34 на сто, които вярват, че подобни промени не са решение.

Водната криза в Перник се превърна в повод за взаимни обвинения между леви и десни.  Според Спас Гърневски от ГЕРБ тя се дължи на онази водопреносна мрежа, която е поставена по времето на социализма, против логиката на нормалните страни.

Георги Свиленски от БСП опонира, че случаят в Перник довел до това - българските граждани да изпитат на гърба си некадърното и корумпирано управление на ГЕРБ. 

Социологът Юлияна Гальова смята, че просто е необходимо да бъде намерен виновният и обществото иска да бъде намерен такъв.

За сметка на други скандали – оказва се водната криза не се е отразила толкова пагубно на кабинета. След Апартаментгейт повече българи са искали оставка на кабинета и предсрочни избори.

Вижте още в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК