България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Не е сигурно, че Рилският водопровод ще издържи на налягането към Перник

София е осигурена с вода за 4,5 години напред

22.01.2020 | 09:25 Редактор: Искра Ангелова

Водната криза в Перник се задълбочава, а държавата търси решение. Стана ясно, че водата за града на миньорите ще идва от язовир "Белмекен. Но може ли той да издържи наторването? 

Според Иван Бухов, който е участвал в създаването на пернишния водопровод, водите в България се управляват много зле: "Разпокъсаното управление води до тези неща".

Той се съмнява, че Рилският водопровод ще издържи на налягането към Перник. Експертът каза пред репортер Bulgaria ON AIR, че е нужно да се провери налягането на водопровода в частта между "Бояна и Модерно предградие".

"За столичани няма никакъв проблем по отношение водните количества, които ще се вземат. София е създадена на такова място и възможности - язовир "Искър" и с притоците, които се прехвърлят, че е осигурена за дълъг период от време", каза Бухов в ефира на "България сутрин". 

Самият той е участвал в създаването на пернишния водопровод и по думите му в бъдеще от проектите, по които е работил, София може да получава вода от Рилска река, Благоевградска Бистрица, че дори и Пирин.

"Столицата ни дори да стане 3 млн., пак има откъде да се вземе вода, няма опасност относно от безводие. Тя е осигурена за 4,5 години напред", допълни той.

Според него водопроводът от водната кула на Симеоново е проблематичен.

"Върви по високата част на Витоша, захранва високите квартали, минава с дюкер под река Владайска, където атмосферите са много високи. При 40 атмосфери може да стане опасно", каза още експертът.

Той посъветва да се провери колко вода може да проведе водопроводът на Мало Бучино, който ще бъде изграден, да се остави вода за нуждите на селото и излишната да се оразмери за Перник.

"Съмнявам се това да се случи за 45 дни", категоричен бе Иван Бухов.

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков!

Снимка: Благой Цицелков (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК