България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Кметът на Перник: Според разчетите на ВиК в града има вода до април

Той разкри, че на ден яз. "Студена" губи между 5 и 7 см от нивото си

22.01.2020 | 09:07 Редактор: Ивет Арабова

Нова голяма авария изненада перничани. Заради проблем с довеждащия водопровод в кв. "Железни заводи" ще бъде спряна водата, за да се извършват необходимите ремонтни дейности.

"ВиК уверяват, че днес ще могат да отстранят аварията. Авариите станаха повече, затова имахме и смесване на чисти и мръсни води преди няколко седмици. Пуснахме искане за средства за подмяна на критичната ВиК инфраструктура, те бяха отпуснати, надявам се подмяната да започне до няколко дни", каза кметът на Перник Станислав Владимиров в ефира на "България сутрин".

Той обясни, че се надява до края на деня аварията да бъде отстранена.

Владимиров коментира и спасителния план на правителството вода към Перник да бъде доставена от язовир "Бели Искър".

"Уверението е, че планът е да се насочи вода към "Бели Искър". При добра организация не трябва да има никакъв риск. Ангажиментът е за 300 литра в секунда и да се изгради трасе от Мало Бучино до Перник. С тях се гарантира, че ще се даде шанс на яз. "Студена" да започне да се пълни", коментира още Владимиров.

Той увери ,че сроковете за изграждане на съоръжението са 45 дни.

"Водата ще идва пречистена. Много мерки дадоха частичен успех, други бяха отхвърлени. Нямаме други варианти, единственият е да се присъединим към водопреносната мрежа на София", изтъкна Владимиров.

Той бе категоричен, че около 600 000 кубика ще бъдат черпени месечно и няма да се повлияе на водния баланс на софиянци.

"До около 2 седмици ще ползваме вода от водоземната ни кула. Вода за Перник има за още няколко месеца, разчетите на ВиК показват - до април. Продължава да пада нивото на яз. "Студена", всеки ден нивото му пада с около 5 до 7 см", обясни още Владимиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него най-лошият сценарий е април да няма алтернатива и да не е заваляло дотогава.

"Не вярвам някой да е против спасителния план и изграждането на това съоръжение. Цялата страна видя кризата в Перник", допълни Станислав Владимиров.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК