България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каролев за водната криза: Нехайно и некадърно управление на ВиК-Перник

Голям проблем е, че няма контрол над общинските дружества, смята той

10.01.2020 | 09:40 Редактор: Искра Ангелова

Проблемът с водната криза в Перник предизвика трус в управлението на страната, а министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа, след като бе отведен за разпит в спецпрокуратурата.

Икономическият експерт Владимир Каролев смята, че проблемът с водата се дължи на нехайното управление във ВиК-Перник.

"На сайта на пернишката община има един доклад от 19 страници, който е от 9 декември м.г. Той е направен от "Софийска вода" и в него ясно се вижда, че проблемът с водата е в резултат на некадърно управление на системата на ВиК-Перник", заяви той в студиото на "България сутрин".

От думите стана ясно още, че в доклада са посочени проблемите - изследвали са как се събира водата и е установено, че на много места водохващането е нарушено. Водата изтичала отстрани.

"Основната част на водата в "Стомана-Перник" идва от техни сонди. Проблемът е, че дружеството, което управлява водния цикъл на Перник, е нехайно. В областта има много села и почти никъде няма измерване. Ти не можеш да разбереш, ако някъде изтича. Има един преливник, който очевидно е запушен, защото водата прелива. Колега е видял, че той все още не е ремонтиран и продължава да прелива, въпреки че в доклада се споменава за този проблем.", допълни още Каролев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Голям проблем е, че няма контрол над общинските дружества, смята той.

"В София има постоянен мониторинг на двата язовира, но това не е направено за язовир "Студена", каза още икономическият експерт.

Според него един от проблемите е, че няколко държавни структури отговарят за язовирите, а една от тези структури е Министерството на икономиката. Каролев смята, че и МРРБ също има някаква отговорност за случващото се.

"Този доклад, който цитирах, "Софийска вода" са го адресирали до кмета Йорданка Фандъкова и към МРРБ", заяви той.

Вижте целия разговор с Владимир Каролев във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК