България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Архитекти предлагат трасе със софийска вода за Перник

Проблемът с водата става международен, а не балкански, посочи арх. Димитър Димитров

08.01.2020 | 09:39 Редактор: Искра Ангелова

Граждански организации и архитекти излязоха с план за спасение от водната криза в Перник. Предложението им е за изграждане на водопровдна тръба от "Княжево" до Даскалово. 

По думите на един от архитектите - Димитър Димитров, само на 50 метра от "Княжево" към центъра на София преминава огромен водопровод стомана, а при чешмата в Горна Баня минава 900 милиметрова тръба с вода от витошкия водосбор, който слиза през "Бояна" и отива в Банкя, която е от 12 хиляди жители.

"Резорвоарите на Банкя са с 10-20 пъти повече вода отколкото е необходима. В Банкя имат вода за половин София, а Перник, който е 100 хил., всъщност се мъчи - това е издевателство върху гражданите на града", заяви Димитров в "България сутрин".

Според архитекта отмяната на фестивала "Сурва" означава, че проблемът с водата става международен, а не балкански.

"Самият факт, че събитието е отменено говори достатъчно", каза още той. 

Съюзът на архитектите ще се срещне с кмета на Перник и главния архитект на Перник на 15 януари от 13 ч., а тепърва покани ще получат кметът на София и главният архитект. на столицата, както и представители на ГЕРБ.

Арх. Димитров отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че София разполага с повече от 13 кубика вода в секунда.

"В София има вода, при това пречистена по всички стандарти, а в Перник, само на няколко километра от столицата - няма", допълни той.

Димитров е категоричен, че предложението им може да се реализира преди края на този месец и да не се отменя "Сурва". "С наше съдействие да се направи график за включване на Перник към водопроводната система на София", предложи архитектът.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК