Тротинетките в София с максимална скорост от 25 километра в час

Ще може да ги кара всеки, навършил 14 години, на велоалея и с каска

12.11.2019 | 18:36 Редактор: Кристина Крумова

Промени в начина, по който ще можем да караме електрически тротинетки. Това ще става вече само на пътното платно или на велоалея. Тротинетките ще трябва да се движат с максимална скорост от 25 километра в час. Предвидените промени са публикувани в портала за обществени консултации към Министерския съвет

Според измененията в Закона за автомобилните превози тротинетките няма да тормозят повече пешеходците - ще карат само на пътища, където ограничението на скоростта за автомобили е до 50 километра в час. Забранява се да се карат в бус лентите. 

Тротинетка ще може да се кара от всеки, навършил 14 години и на велоалея. Каската също ще бъде задължителна, както и максималната скорост от 25 километра в час. Проблемът е, че повечето тротинетки нямат километраж. Няма и кой да ги санкционира, тъй като според експерти доста от камерите и устройствата към момента не са програмирани да контролират такава скорост. 

От СДВР уточниха за Bulgaria ON AIR, че до момента на територията на София има 5 катастрофи с тротинетки, като при два от случаите има двама пострадали. В следващите 2 седмици Порталът за обществени консултации ще приема предложение за тротитентките.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК