С какви куполи ще стреля Българската армия?

Белгийци предлагат технология, която позволява бърза смяна на оръдието

30.08.2019 | 09:45 Редактор: Василена Василева

Министерството на отбраната наскоро изпрати покани за предоставяне на предложения до 4 компании за участие в проекта за придобиване на бойна машина на Сухопътните войски. Крайният срок за подаване на оферти е 31 октомври 2019 г. През юни 2018 г. Народното събрание одобри покупката на 150 броя бойна и специална техника за 3 батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Прогнозната стойност е внушителните близо 1 милиард и половина лева с ДДС. 

Техниката трябва да бъде изплатена за 12 години, а договорите с избраните фирми могат да бъдат сключени до края на годината. Така в най-добрия случай договорът с изпълнител може да бъде сключен най-рано в началото на 2020 г. През последните месеци най-голяма публична активност имат не толкова четирите фирми, до които са изпратени покани, а производителите на куполи за бойните машини. В централата, производствената база и обучителния център на една от тези компании - белгийската Джон Кокрил Дифенс (John Cockerill Defense), влязоха Ива Григорова и операторът Ангел Пешков.

John Cockerill Defense използва технология, която позволява бърза смяна на оръдието. Белгийската компания има интерес към процеса на модернизация на българските Сухопътни войски и предлага куполите си от серията 3000 за оръжейни системи на новите бронирани бойни машини за пехотата. 

John Cockerill Defense използва технология, която позволява бърза смяна на оръдието. Белгийската компания има интерес към процеса на модернизация на българските Сухопътни войски и предлага куполите си от серията 3000 за оръжейни системи на новите бронирани бойни машини за пехотата. 

Белгийската компания не навлиза тепърва в България – още от 2010 г. насам разполага с активни местни доставчици за своите продукти. Сега като естествена следваща стъпка в тези отношения компанията се стреми да разшири работата си тук.

Белгийската компания разработва, произвежда и интегрира куполи и оръжейни системи, които са сърцевината на всяка бронирана бойна машина. Нейните куполи предоставят най-високо качество през целия жизнен цикъл на бойните машини, който продължава от 30 до 50 години. Куполите могат да функционират с широк спектър оръдия - от 25 мм до впечатляващите 105 мм.  Това, според представителите на John Cockerill, гарантира на всяка армия възможността да бъде гъвкава спрямо бъдещите й потребности, без да се налага да закупува нови куполи. Без купола, машината всъщност е доста скъпо такси.

Куполите от серията 3000 на John Cockerill Defense са съвместими с бойните машини на всички фирми, до които МО изпрати покани за предоставяне на предложения за участие в проекта за модернизация на Сухопътните войски. Електронните и оптични системи на купола позволяват 360° видимост.

Българската компания OPTIX е квалифициран доставчик на John Cockerill Defense. Ако куполите на белгийците бъдат предпочетени от българските Сухопътни войски, OPTIX  ще бъде основен местен доставчик на ключови компоненти и услуги по поддръжка и ремонт на системите за наблюдение на куполите.

С виртуална реалност ще могат да бъдат обучавани екипажите на бойни машини от сухопътните войски на българската армия. Това се случва в базата в Комерси, Франция. По време на обучението българските военни може да се запознаят с кабината на бойната машина, дори да са на километри от нея. Обучението може да обхване всички бойци на ниво пехотен взвод - от командирите на бойните машини, мерачите, водачите и останалия състав на подразделението. Чрез виртуална реалност може да се имитира реална бойна обстановка. 

По виртуален път може да се обучават и техниците, които ще се занимават с поддръжката на машините. В проекта е заложено изискване - 20% от производството на машините да се прави в България. След около половин година има реален шанс тежкото състояние на сухопътните войски да започне да се подобрява. Срещу сумата от близо милиард и половина лева пехотата ни трябва да получи 90 бойни и 60 спомагателни машини. 15 години след влизането ни в НАТО пехотата е на път да получи модерно въоръжение. В проекта се преплитат много и разнопосочни интереси. А крайното решение според мнозина ще е политическо.  А документацията по него традиционно е засекретена.

Репортаж на Ива Григорова.

Снимка: John Cockerill Defense

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК