МОН отпуска близо 2 млн. лева за електронни дневници в училищата

Те ще функционират чрез мобилни устройства

12.08.2019 | 18:25 Редактор: Ралица Братанова
МОН отпуска близо 2 млн. лева за електронни дневници в училищата

Министерството на образованието и науката /МОН/ финансира всички училища в страната, които желаят да ползват електронни дневници през новата учебна година. 

За специализирания софтуер министерството е заложило близо 2 милиона лева по националната програма "Информационни и комуникационни технологии", съобщават от просветното ведомство.

Училищата могат да изберат свободно доставчик на услугата и да заявят закупуването на електронен дневник до 3 септември 2019 г., като средствата, които ще получат, ще бъдат диференцирани спрямо броя на учениците им.

Електронните дневници следва да бъдат достъпни през стандартните браузъри и да функционират през мобилни устройства. Те трябва да имат модул за родители с безплатно известяване в реално време при постъпване на нова информация - оценки, отсъствия, съобщения от учители и други. 

Софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на учениците, за постиженията им по даден предмет, за активността и инициативността им, за отношенията със съученици им и за други теми. 

Тази информация ще могат да достъпват и заинтересовани учители, педагогически съветници или психолози, които работят с някои от децата.

По националната програма са предвидени средства за абонамент за доставка на интернет услуги за всички училища в страната, както и за оборудване на училищата и детските градини с хардуер и мултимедия за фронтално обучение.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК