България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Спирането на трансплантации в Австрия връщало България в изходна позиция

Коментар на Владимир Томов и Георги Костов

08.08.2019 | 11:15 Редактор: Елена Несторова

Отказът на Австрия да извършва трансплантации на пациенти от други страни, сред които и България, е връщане в изходна позиция на страната ни, посочи Владимир Томов от Асоциацията "Алианс на хората с редки болести" в "България сутрин".

Вчера стана ясно, че 29-годишната българка Илияна Христова е последната с трансплантиран бял дроб във Виена след двегодишна пауза, тъй като Австрия преустановява операциите за чужденци.

Той припомни, че още преди месеци от Австрия отказаха да оперират български пациенти. 

Никога не е подписвано споразумение за трансплантации на петима, нуждаещи се от нов бял дроб с Австрия. Имало е само преговори, стана ясно още от думите му.

По думите на Томов България трябва да потърси и други перспективи, като откриването към други държави в света, които са подготвени да извършват трансплантации.

Факт било обаче, че България не предоставя на Евротрансплант необходимия брой органи, за да бъде пълноправен член. 

"Вменява се вина на българите, че не са склонни да даряват органи. Това не е вярно. Българите са точно толкова склонни, колкото и испанците, които са номер едно по трансплантации", каза Георги Костов от Асоциация "Пулмонална хипертония" пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът според него бил в капацитета за обработване на донорски ситуации.

"В цялата страна би трябвало да има екипи, които да работят, когато има донорска ситуация и те да могат да реагират адекватно във всеки един момент", допълни събеседника си Томов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК