Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Гайдата - звуци от Космоса

Роженските поляни са естествената сцена за каба гайдата

05.05.2024 | 16:14 Редактор: Деси Николова

Роженските поляни са естествената сцена за каба гайдата. Казват, че именно там тя звучи и най-добре. През 1961 година за първи път на събора в тази местност заедно свирят над сто гайдари и от тогава това е традиция спазваща се до днес. Поставя я фолклористът и музикален педагог Апостол Кисьов. Той в продължение на година обикаля родопските села, за да издири гайдарите и да ги уговори да свирят заедно. Събитие, което до онзи момент никой не си е представял, че е възможно да се случи, защото гайдите е трябвало да се настроят като една, а майстор-свирачите трудно се съгласявали на подобно действие.

Апостол Кисьов успява да убеди тези горди мъже и те взимат участие в Роженския събор вече като оркестър "Сто каба гайди". Първото им изпълнение е пред публика от 80 хиляди души. В журито на конкурса е и композиторът Петко Стайнов. Разказват, че след като изслушал изпълнението им, станал на крака и се поклонил. Нарекъл ги – "Чудото на Рожен".

"Идеята на Апостол Кисьов да събере оркестър от сто каба гайди му хрумва след като през 1955 година в Съветския съюз се появява оркестър от сто балалайки. Тогава негови приятели, познати, гайдари му се чудели на акъла, защото това е много трудна работа", разказва синът на фолклориста Лазарин Кисьов.

През 2017 година пред читалището в родното село на Апостол Кисьов – Стойките е поставен негов паметник, дарен от гайдаря и скулптор Георги Каравланов. Година по-късно е организиран и първият национален гайдарски събор носещ името на фолклориста, а от 2022 г. в селото има и музей посветен на гайдата. В него е представено всичко свързано с това музикално изкуство. Експонатите са повече от 250 и са дарени от известни майстори свирачи или от техните наследници.

"Трудно е на хората да се разделят с толкова скъпи неща, но те разбраха желанието ни – да съхраним българското гайдарско изкуство. Тук има изключително ценни вещи, събрани от седемте фолклорни области на страната. И всичкото това е дарение", казва председателят на читалище "Пробуда 1903" - село Стойките Мария Кисьова, която е и снаха на Апостол Кисьов.

"Идеята беше музеят да е интерактивен. Тоест да няма само съзерцаване на отделни предмети, а посетителят да се свърже с тези предмети, чрез музиката, чрез гайдата и да има едно сетивно преживяване. Затова има много художествените инсталации и компоненти", допълва Мария Кисьова.

В средата на музея е подредена автентична работилница за изработване на гайди. А на специална стена около лика на Апостол Кисьов са написани имената на всичките 333-ма гайдари, участвали в Рекорда на Гинес през 2012 година.

Вижте повече по темата във филма на Миглена Георгиева.