Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Трифон Зарезан - празникът на ценителите на виното

Задължителна част от ритуала е избирането на цар на лозята

01.02.2020 | 20:20 Редактор: Юлия Христова

Трифон Зарезан е сред най-обичаните празници. Отбелязват го лозари, винари, кръчмари, а и всички, които обичат виното. Февруари е зимнен месец, но природата започва да се пробужда. Затова Трифон Зарезан се смята и за първия земеделски празник в новата стопанска година. Тогава се правят първите обреди за плодородна година и богата реколта. Наричането и благопожелаването започва от лозето.

Задължителна част от ритуала е избирането на цар на лозята. Той трябва да е хубав и добър човек, а също и да е заможен и късметлия, защото с неговия късмет се натоварват очакванията за предстоящата година.

По време на Зарезан се извършва и още един не много популярен ритуал – "заплашване“ на лозите, които през миналата година не са родили или са дали малко грозде.

"Някой се приготвя да я сече и казва: „Ще я отсека, защото тя тази година не роди, тя не ми трябва!“ Друг обаче го спира: „Не, не я сечи! Тя ще роди!“ И всъщност се оказва, че така според нашите събеседници и фолклорните хора, които това нещо са го преживявали, те твърдят, че има ефект.“, разказва доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика на БАН.

Във фолклорната традиция зарязването на лозята се извършва в деня на Свети Трифон, който християните почитат като лечител и покровител на лозята и широколистните растения.

Свети Трифон е живял през трети век. И до днес две места в Мала Азия спорят за негово родно място. Едната история разказва, че той е от село Кампсада във Фригия. Другата, че е от  пристанищния град Лампсак разположен на 150 километра северно от турския курорт Анталия.

Детството на Трифон преминава при господството на император Гордиан Трети. Той управлява Римската империя между 238-ма и 244-та година. Независимо, че бил идолопоклонник, не преследвал християните. В житието на Свети Трифон се разказва, че императора имал дъщеря на име Гордиана, която била излекувана от Свети Трифон, разказва доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ "Климент Охридски“.

Когато стане въпрос за Свети Трифон или за Зарезан със сигурност се прави връзка и с виното. Освен че се смята за напитката на боговете, то заема важно място и в религиозните обреди. Затова виното за Светото Причастие трябва да бъде чисто, казва доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ "Климент Охридски“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК