Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какви са ползите на България от "Турски поток"?

Все още няма санкции за "Турски поток", а само за "Северен поток-2"

09.01.2020 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

На официална церемония "Турски поток" беше открит, а получаването на руски газ в България предизвика различни коментари. По думите на енергийния експерт Явор Куюмджиев българската част от газопровода би трябвало вече да е завършена.

"Под въпрос е дали ще успеем и кога ще успеем да завършим нашата част от газопровода. Направих си труда да сметна, че на 19 септември започна строителството. Ако се строят по 5 км, цялата дължина на трасето е 500 километра, би трябвало вече да е готов. Има и две компресорни станции, които знам, че все още не са започнали да се строят", заяви Куюмджиев в предаването "Денят ON AIR".

Според друг енергиен експерт - колкото по-късно, толкова по-добре.

"В момента, в който е готов, ние ще спрем да да получаваме таксите, които са по Трансбалканския газопровод. Така че едно забавяне, в този случай, ще бъде в наш плюс. Премиерът Борисов дава всичко от себе си този проект да бъде завършен, колкото се може по-скоро", каза Васко Начев пред Bulgaria ON AIR.

Според него ние не сме единствените потърпевши, съседна Турция също. Както през тяхна територия,  така и през България това е транзитно трасе, което не влияе върху газовия пазар. 

От разговора на двамата експерти стана ясно, че все още няма санкции за "Турски поток", а само за "Северен поток-2".

На откриването на газопровода единственият държавен ръководител от ЕС, присъстващ на събитието, беше българкият премиер Бойко Борисов. В конгресния център "Халич" присъстваха руският президент Владимир Путин, турският държавен глава Реджеп Ердоган и сръбският президент Александър Вучич.

"Не съм съгласен с г-н Начев - колкото по-късно, толкова по-добре. Доколкото аз съм информиран, ние сме поели ангажимент към "Сърбия газ" от 1 януари 2020 година да достатяваме газ на сръбско-българската граница, а ако не го доставим - ще има санкции", каза Куюмджиев.

Той допълни, че към момента ние получаваме газ от българо-турската граница, а Украйна е прекратила транзита през своята територия за България и Турция. 

Начев пък е категоричен, че дори да го нямаше това трасе, България е такава дестинация, че винаги ще има интерес за транзитиране на газ на наша територия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК