Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Кой спаси българските евреи

Живот по време на Закона за защита на нацията

28.01.2019 | 14:53 Редактор: Зара Паталева
Кой спаси българските евреи

Отговорът на този въпрос не трябва да се генерализира. Няма един спасител. Има много българи,които са направили така, че българските евреи да не бъдат депортирани в лагерите на смъртта. Заслуга има и Димитър Пешев, подпредседател на тогавашното Народното събрание и други български политици, Светия Синод на БПЦ, голяма част от българската интелигенция. Не трябва да се забравя и настъплението на Червената армия и обратът в хода на войната също оказват въздействие върху обществото. Коментира Максим Делчев от Организацията на българските евреи Шалом.

Сара Луна, спасена от Холокоста, разказа емоционално за това какво е да живееш в България по време на действието на Закона за защита на нацията. Обикновените българи са показвали своята съпричастност към съдбата на евреите.

Влад Цепеш Дракула има във вените си българска кръв, но не бива да се забравя, че няма етнически "чистокръвни" династии. Имало е много смесени бракове. Какъв е например по етнос Симеон Сакскобурготски, попита риторично проф Лисбет Любенова - той има връзки и с английската, германската, френската, италианската ,испанската и други династии. Прочутия руски цар Иван Грозни също има връзка с Асеневци, но не е български цар.

Между другото не бива да се забравя че Отвъд дунавска България никога не попадала под византийско владичество и в тези области винаги много силен е бил българския и кумански етнос.

Извънредната жестокост на Влад Цепеш Дракула може да се обясни, че по време на детството той е бил заложник с брат си в Османската империя. По време на това заложничество брат му е бил многократно изнасилван пред него. Това най-вероятно е увредило психиката на детето. Злото се завръща като бумеранг и Дракула набива на кол над 20 хиляди османски войници. Прави с телата им такива неща, които са на границата на умопомрачението, разпаряне на кореми, отрязване на крайници и гениталии. Какъв е краят на неговия живот е неизвестна. Той е имал врагове не само в Османската империя, но и сред унгарците, молдовците и др.

Втора част гледайте тук >>