Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Правителството не било компетентно да управлява, но предсрочни избори не се очаквали 

Коментар на политолозите проф. Мария Пиргова и доц. Антоний Гълъбов

30.04.2022 | 20:40 Редактор: Ваня Кузманова

Правителството ще издържи ли?

"Правителството ще издържи, но с много лупинги от страна на БСП. Не вярвам БСП да са причина за падане на правителството, независимо от това, дали ще изпратим оръжие за Украйна. В същия парламент мисля, че ДПС е готово да заеме мястото на БСП", заяви политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "Опорни хора".  

По думите на политолога доц. Антоний Гълъбов повече от два месеца се води война в Украйна. а България е трябвало да вземе това решение още в първите два месеца. 

"В момента те се движат по една писта с много препятствия, които обаче не са в дневния ред на българското общество", посочи той. 

"Правителството ще се бори с инфлацията. Може би с това да увеличава заплати, но това са процеси, които са неизбежни. Това, което ме притеснява е, че не се използват европейски практики. Никой не желае предсрочни избори, БСП най-малко. Аз виждам добро в това, че правителството и президентът са на различни позиции. Имаме две опорни точки, на които сме стъпили за различни ситуации", каза проф. Пиргова. 

Мнението на доц. Гълъбов е, че не е вярно, че се управлява инфлацията

"Актуализацията на бюджета от миналата година стартира проинфлационни очаквания, които оказаха вътрешен натиск върху инфлацията, която е проблем за всички ни. Няма ефективно управление по дневния ред на обществото", коментира гостът. 

И заключи, че коалицията има последен шанс. 

"Сериозният сблъсък ще бъде актуализацията на бюджета, защото там коалиционните отношения ще бъдат обтегнати до максимум. Ако в тези 3 месеца тези хора не разберат къде се намират, те си отиват. Това правителство не разполага с необходимата компетентност, за да управлява", изтъкна доц. Антоний Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК