Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Несправедливи атаки към правителството, предсрочни избори ще са опит за излизане от кризите?

Коментар на политолозите проф.Румяна Коларова и Борислав Ангелов

29.04.2022 | 20:50 Редактор: Жаклина Иванова

Правителство под пара: Има ли реална заплаха за разпадане на четворната коалиция?

Ако БСП напусне коалицията, тя може да продължи да съществува. Правилата за функциониране на изпълнителната власт у нас са такива, че може да имаме правителство на малцинството и нещо, което се нарича "подвижни мнозинства". Дали едно правителството на малцинството ще функционира или не, е избор на неговия министър-председател и на съставляващите го партии. Оставка на правителството не означава автоматично предсрочни избори. Това заяви политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея предсрочните избори може да се видят като опит на управляващите да се измъкнат от ситуация на нерешими проблеми.

"Правителство на малцинство в случая означава да зависи то в този парламент от ГЕРБ и ДПС. Това правителство е подложено несправедливо на много атаки. То е атакувано не само от опозицията в лицето на Борисов, но и от Радев", посочи политологът Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че в момента на преден план трябва да излязат теми като цени, инфлация, как да запазим работните места - такива, които са много по-важни за населението от даването на оръжия.

Проф. Коларова изтъкна, че опитът да се прехвърли вината за сегашната ситуация на опозицията е най-лесният ход. Но добави, че вече не е ефективен за управляващите, защото повечето от обявените мерки на кабинета са безрезултатни.

"Правителството е изправено пред кризисна ситуация, която може да му помогне да вземе стратегически решения. Идеята, че трябва да се освободиш от руския газ е такова решение. Правителството доказа, че мерките, които взема, са неефективни", коментира тя.

По думите ѝ кризата с газа и Русия е направила услуга на правителството, тъй като "лидерите на "Продължаваме промяната" най-после са заели категорична позиция".

Ангелов уточни, че е ясно за всички, че има проблеми в комуникацията вътре в правителството.

"Стратегическото решение за отказа от руски газ ще се разреши, когато то бъде взето на европейско ниво. Върви се към такъв вариант, въпреки че ще бъде доста трудно", каза още политологът.

И изрази притеснение, че предстои актуализация на бюджета, но никой в момента не говори за това.

"Има три сценария за това правителство. Единият е "Филип Димитров" - един от коалиционните партньори напуска и активно гласува в парламента срещу правителството. Вторият е "Жан Виденов" - правителството не се справя икономически, раздава пари на посоки и едновременно с това обслужва интереси. Третият сценарий е това правителство да действа като европейско - не само да си постави цели, но и ефективно да ги постигне", отбеляза проф. Коларова.

За напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 Бориславов заяви, че е изключително вредно за държавата и е време да бъде прекратено.

"Правителството трябва да се обърне към решаването на икономическите проблеми в страната, за да може да продължи да съществува", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Тая баба е пристрастена политически, което автоматично изключва като не надежден анализатор а канал за пропаганда. Сигнализирай за неуместен коментар