Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

ГЕРБ: Смущаващо е, че се купува газ на висока цена чрез посредници, има далавера

Според Делян Добрев правителството трябва да докаже, че е направило всичко да защити обществения интерес

30.04.2022 | 20:10 Редактор: Теодора Патронова

"Ще се справим без руски газ. Ние се намираме в такъв регион, в който има достатъчно терминали за втечнен газ. Въпросът е каква ще бъде цената. Тя ще бъде по-висока. Дори това не е най-лошото. Най-смущаващото в случая е, че се купува газ на висока цена чрез посредници", заяви зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС и депутат от ГЕРБ Делян Добрев в "Опорни хора".

Той добави, че е хубаво, че искаме да диверсифицираме нашите доставки, но министърът на енергетиката трябва да отиде при производителите на газ в Египет, Катар и Саудитска Арабия и да договори количества за България. По думите му се пълнят сметките на посредниците. 

"Ние три дни сме без руски газ. Очевидно е, че от някъде купуване газ. Никой не казва на каква цена купуваме, от кой купуваме и как го избраха този купувач. Това ми говори за това, че те предварително са си уговорили сделките. Според мен, за да не им се обърка схемата, те не правят търгове. Искат да си се разберат само с този доставчик. Ние сме против далаверата. Смятаме, че тук има 100% далавера", изтъкна Добрев пред Bulgaria ON AIR.

Той обърна внимание, че никой не знае какви са новите цени от 1 май. Според него индустрията не може да продава и са спрели продажбите, защото не знаят каква ще е цената на газа. Гостът смята, че увеличението на цените на газа ще е 30-40%. Той обясни, че има два начина да платим тази далавера - през данъци или през цената на стоките и услугите. Добрев разясни, че не трябва да има таван на цената на газа. 

"Правилна е позицията на правителството, че не искаме да сме зависими от Русия. Но правителството трябва да докаже, че е направило всичко да защити обществения интерес. Че то е провело преговори с държавите производители и е взело най-добрата цена за България, а не да  прекарват тези количества газ през разни търговци, за да могат да комисионерстват", разясни зам.-председателят на Комисията по енергетика.

Добрев отбеляза, че не вижда начин да внесем от Украйна евтин ток. Той коментира, че относно оръжието за Украйна са заявили, че България трябва да предостави оръжие. Според него Корнелия Нинова няма да излезе от коалицията.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК