Симеон Дянков с обвинение по делото за приватизацията на "EVN България"

Бившият финансов министър е осигурил на "Булброкърс" облага от 1,27 млн. лв.

13.01.2017 | 13:34 Редактор: Луиза Божинова
Симеон Дянков с обвинение по делото за приватизацията на

Бившият финансов министър Симеон Дянков получи обвинение по делото за продажбата на държавния дял в EVN през 2011 г. Той се яви в 10 часа днес в Столичното следствие вместо идната сряда, както беше планирано.

Според прокуратурата той е осигурил облага за близо 1.3 млн. лв. за инвестиционния посредник по приватизацията – "Булблокърс". Бил подбуден от бизнесмена и издател Иво Прокопиев, който притежава това дружество чрез други свои компании.

Два дни по-рано Прокопиев също получи обвинение по това делo. В края на 2016 г. по случая с продажбата на държавния дял в електроразпределителното и електроснабдителното дружества на EVN наказателна отговорност бе потърсена и от бившия икономически и енергиен министър Трайчо Трайков. Той бе обвинен, че чрез сделката е нанесъл щета от 20 млн. лв.

Трайков твърди, че борсовата приватизация на акциите е била извън правомощията му. Прокопиев коментира, че не разбира обвинението. Дянков се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Той и адвокатът му Марин Марковски напуснаха без обяснения Столичното следствие.

Според държавното обвинение в периода май 2011 г. - юни 2011 г. като министър, Дянков, в съучастие с Иво Прокопиев, е превишил властта и правата си, за да набави облага за "Булброкърс" ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв. 

От това деяние са настъпили 20 829 200 лв. имуществени вреди за държавата.
Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвянето на приватизационната оценка на държавния дял в "ЕВН България Електроразпределение" АД именно на избрания инвестиционен посредник "Булброкърс" ЕАД.

Според обвинението така Дянков е ограничил възможността на изпълнителния директор на АПСК да избере независимия оценител. Според прокуратурата посредникът  "Булброкърс" занижил цената на акциите и така държавата била ощетена с 20 млн. лв.

Симеон Дянков е с мярка за неотклонение "подписка". Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че с него кръгът от обвиняемите по делото е изчерпан.

Вижте още: