Над 400 арестувани след сблъсъците в Харманли

Има данни за лице, което би могло да е обвързано с радикална ислямистка организация

25.11.2016 | 18:59 Редактор: Луиза Божинова
Над 400 арестувани след сблъсъците в Харманли

МВР, прокуратурата и ДАНС са на крак в опит да установят причините за бунта в бежанския център в Харманли, както и лицата участвали в сблъсъците.

Близо 400 лица са задържани след размириците в Харманли от снощи. На 18 от тях Районната прокуратура в града е повдигнала обвинения за хулиганство и указване на съпротива на органи на реда, съпроводени с "изключителен цинизъм". Тези лица са задържани за 72 часа.

Районната прокуратура в Харманли е образувала досъдебно производство и срещу полицаи, които са указвали насилие над чуждите граждани, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Има данни и за едно лице, което би могло да е обвързано с радикална ислямистка организация.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е установен и организаторът на самия бунт в бежанския център.

Какви са хипотезите според разследващите за причините за всичко, което се случи снощи в Харманли? От една страна, това е затварянето на лагера заради съмнения за зараза, които съмнения не се потвърдиха. От друга стана е искане на бежанци за осигуряване на коридор до Сърбия, откъдето те да стигнат до Германия. Такъв коридор не им е бил осигурен.

От МВР е установено, че по същото време, по което се е случвал бунтът в Харманли, е имало сходни такива събития и в други бежански лагери в Италия, Франция и в Гърция.

След приключване на следствените действия ще се преценява кои от участниците в размириците вчера ще бъдат връщани там, откъдето всъщност са дошли. Първият самолет за Афганистан ще отлети в началото на декември.