Основният организатор на бунта в Харманли е задържан, каза Бойко Борисов

Бежанският център в града става от семеен тип

25.11.2016 | 18:09 Редактор: Луиза Божинова
Основният организатор на бунта в Харманли е задържан, каза Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Харманли за втори път в рамките на по-малко от 24 часа след размириците в бежанския център в града. Той каза, че основният организатор на бунта е задържан и ще бъде незабавно изведен от страната.

"Той е задържан в Германия за разпространение на наркотици, лежал е в затвора година и половина, експулсиран е оттам и отново е дошъл в България. От 4 месеца е тук и е създал тази организация", поясни Борисов пред журналисти.

Най-важната информация, която премиерът в оставка заяви първо в ефира на Bulgaria ON AIR е, че бежанският лагер в Харманли ще бъде затворен във вида, в който съществува в момента. Там ще останат само семейства, като идеята е основната част от мигрантите да напуснат центъра още през следващите няколко седмици. Те ще бъдат разположени на лагери, които ще бъдат изградени по границата на страната в бивши казарми, извън населените места.

До четвъртък оградата на бежанския център трябва да бъде напълно възстановена.

Много от хората в града не са съгласни с развоя на ситуацията. Те настояват бежанският център изцяло да бъде затворен.

В момента в Харманли има изключително засилено полицейско присъствие. Хората в града се вълнуват какво всъщност ще се случи с лагера, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Към момента близо 500 служители на МВР са ангажирани с охраната на бежанския център. 

Прокуратурата продължава със своите разследвания. Обвинения са повдигнати на 18 души.

През следващите няколко дни в Харманли ще се организират протести.