След размириците в Харманли: Отвеждат афганистанец в прокуратурата

Причината - подпалил е българско знаме, което е престъпление против Републиката

25.11.2016 | 13:41 Редактор: Ирина Георгиева
След размириците в Харманли: Отвеждат афганистанец в прокуратурата

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

Над 300 задържани, 24 пострадали полицаи, извънредно оперативно съвещание в Министерския съвет - това е равносметката след размириците в бежанския център в Харманли. 

Междувременно от ръководствата на Държавната агенция за бежанците и на Центъра в Харманли обещаха малко по-късно да покажат пред медиите столовете и кухнята, където се приготвя храната на бежанците - именно столът е едно от помещенията, които пострадаха най-тежко след вчерашното недоволство на някои от мигрантите. Той е с почти изцяло изпочупени стъкла, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Вяра Станева.

Тя съобщи още, че афганистански гражданин ще бъде отведен в Специализираната прокуратура в София, защото е подпалил българското знаме. Причината - това е престъпление против Републиката. Заедно с него ще отидат и полицейските служители, станали свидетели на извършеното деяние.

Иначе денят след бунта започна тихо и спокойно. Мълчаливо стартира работният ден и за служителите в лагера. 

"През нощта социални работници и служители на центъра са посетили всички халета с афганистански граждани, като трима души са се оплакали от болки и са били прегледани в болницата в Харманли", съобщи директорът на Държавна агенция за бежанците Петя Първанова.

Тепърва ще се оценяват и отстраняват и материалните щети - от днес на ход са застрахователите.

А напрежението вътре разпали страстите и отвън. До напрежението се стигна заради забраната мигранти те да излизат от центъра, заради притесненията на местните хора от болести.

Капацитетът на лагера е 2700 души, с възможност да приеме до 3200.

След като напрежението ескалира за втори път след 20:00 часа снощи, премиерът в оставка Бойко Борисов пристигна на място. За медиите той заяви, че първите екстрадирани бежанци ще бъдат през декември и вече има поръчан самолет. Той обяви, че на всички извършили вандалски прояви ще им бъдат повдигнати обвинения.

Очаква се Борисов отново да дойде в центъра в Харманли малко по-късно днес. На място вече се намира омбудсманът Мая Манолова.

Очаквайте подробности и в другите емисии на Новините ON AIR.