Бъчварова за Харманли: Ситуацията е овладяна и няма да се повтори

Задържаните след бунта са 240, разследват едно лице за връзки с терористична групировка

25.11.2016 | 13:30 Редактор: Тодор Петров
Бъчварова за Харманли: Ситуацията е овладяна и няма да се повтори

След като тази сутрин премиерът свика извънредно оперативно съвещание в Министерския съвет, по-късно вътрешният министър Румяна Бъчварова отиде на крака при депутатите, за да дава обяснения за случилото се.

Тя заяви от парламентарната трибуна, че ситуацията от гледна точка на МВР е овладяна и до нова ескалация на напрежението няма да се стигне. Бъчварова дойде веднага след извънредното заседание в Министерския съвет, както и за обяснение по настояване на БСП, предаде от парламента репортер на Bulgaria ON AIR

Министърът на вътрешните работи в оставка обясни, че на място работи оперативен щаб, а до довечера ще бъдат командировани още служители на жандармерията. Тя уточни, че бунтове от същото естество е имало и в други лагери в други държави. 

240 са задържаните, а за едно от лицата има съмнения, че може да е част от терористична организация, стана ясно още от думите на Румяна Бъчварова. 24 служители на МВР са с предимно леки наранявания. 

Ситуацията даде повод на депутатите за остри реплики. От БСП заявиха, че цялостната политка на правителството е неадекватана. Патриотичният фронт поиска разпореждане за изпозлване на сила и водни оръдия, както и затягане на контрола по границите.

БСП и ГЕРБ не пропуснаха да използват ситуацията в Харманли, за да си разменят обииди за това, кой какво е свършил по проблема с бежанците.