Нов протест срещу бежанския център в Харманли

Жителите настояват за премахване на лагера

02.10.2016 | 14:29 Редактор: Луиза Божинова
Нов протест срещу бежанския център в Харманли

Протест срещу бежанския център в Харманли. В лагера, където вече са настанени над 3000 души започна изграждането на нови помещения.

В центъра на града стотици хора се събраха на протест пред сградата на Областната администрация. Десетки дойдоха с български знамена и знамена с лика на Васил Левски.

Хората настояват центърът да бъде изместен на границата или да бъде превърнат в такъв от затворен тип. Едно от другите им искания е охраната, която се извършва от частна фирма, да бъде поета от служители на вътрешното министерство.

Протестът протича спокойно, охранява се както от служители на охранителна полиция, така и от жандармерия, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Протестът е граждански, но присъстват представители на всички патриотични формации. Там е и кандидатът за президент на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

От следващата седмица жители на Харманли стартират подписка с искане за изместване на центъра. Тя ще бъде внесена и в Европейския парламент. Ангажимент за това пое евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Хората се оплакват от обитателите на центъра, които са предимно от афганистански произход. Жителите твърдят, че мигрантите ги притесняват, цапат града, закачат женската част от населението и се държат непристойно.