Пуснаха на свобода Емил Първанов - Ембака

Обвиненият в убийството на строителен работник на АМ "Струма" не можел да стои в ареста повече от 8 месеца

12.07.2016 | 14:38 Редактор: Луиза Божинова
Пуснаха на свобода Емил Първанов - Ембака

Емил Първанов - Ембака, обвинен в убийството на строителния работник Николай Чивиев на магистрала "Струма", да бъде незабавно освободен срещу подписка, реши Софийският апелативен съд.

Причината е, че обвинението по член 115 от Наказателния кодекс не позволява той да стои в ареста повече от 8 месеца, пише Dnes.bg. Законовият срок изтекъл още на 8 юли и вече 4 дни Ембака бил държан незаконно в ареста.

Ден преди това, на 7 юли, прокуратурата е поискала да бъде повдигнато ново обвинение на Ембака за умишлено убийство, за което законът предвижда година и половина мярка "задържане под стража". Съдът обаче настоял, че основните разпити на свидетели са извършени преди 8 месеца и прокуратурата е можела да повдигне по-тежкото обвинение за убийството на Чивиев още тогава.
Така Емил Първанов вече е на свобода.

Припомняме, ви, че Ембака сам се предаде на властите в началото на ноември миналата година, след като се покри от разследващите за половин година.

На 26 юни 2015-а Първанов преби до смърт работника Николай Чивиев, защото не пуснал автомобила му по забранен за движение участък от "Струма", където все още се е полагал асфалт.
Жертвата на Ембака - 47-годишният Николай Чивиев бе ръководител на охраната по ремонтиращ се участък от аутобана. Той е бил намушкан с нож, а след това му е нанесен смъртоносен удар с камък по главата.

След дни разследващите пуснаха Ембака за международно издирване, но той прецени, че е по-добре сам да се предаде.

Адвокатът му тогава обяви, че ще пледира за "неизбежна самоотбрана". Според него Емил е бил преследван от другия мъж. Майката на Ембака също заяви, че синът ѝ е нямал друг избор и стореното от него е било неизбежно.