Ще изчакат екстрадицията на Бизюрев по делото за убийството на Митко от Цалапица

Жители протестираха преди заседанието на съда

26.02.2024 | 18:54 Редактор: Деси Николова

Жителите на Цалапица отново на протест. Хора от селото, приятели и близки на убития Димитър Малинов се събраха пред сградата на прокуратурата в Пловдив. Това се случи преди делото на близнаците, обвинени в укриване на престъплението.

Протестиращите настояха час по-скоро от Дания в България да бъде екстрадиран соченият за убиец Рангел Бизюрев. 

"Някой не иска Рангел Бизюрев да дойде в България и да даде показания. Искат да ги осъдят по най-лекия член за лично укривателство. Ние не сме съгласни", заяви майката на починалия, Атанаска Бакалова.

Хората поискаха съдът да не гледа днес делото за укривателство срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени в прикриване на следите на убийството. Опасенията им са, че без да бъде разпитан самият Бизюрев, те могат да получат по-малки присъди. 

"Ние искаме Рангел Бизюрев да бъде върнат. Има такъв член към европейската заповед, където те могат да го върнат, да бъде разпитан и тогава да стартира делото. И тогава ако трябва Дания да го съди, нека да го съди за фалшиви документи", сподели жител на Цалапица.

Три часа след протеста в съдебната зала влязоха двамата близнаци. Магистратите решиха делото да стартира по общия ред, за да се изчака екстрадирането на сочения за убиец от Дания. 

"Тя е една позицията и те ще я подкрепят в съдебно заседание. Ще чуете тяхната позиция, те никога не са си я променяли. Признават вина за лично укривателство," каза адвокатът на подсъдимите близнаци Светлана Званчева.

Жителите на Цалапица останаха удовлетворени от решението на съда. С днешното решение делото беше отложено за месец март, а през това време близнаците от Цалапица остават в ареста.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС