Протестиращи настояват без Рангел Бизюрев делото за смъртта на Митко да не започва

Очакванията на близките на жертвата са, че близнаците Валентин и Борислав ще се разминат с лека присъда

26.02.2024 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Жители на Цалапица отново на протест. Хора от селото, приятели и близки на убития Димитър Малинов се събраха пред сградата на Прокуратурата в Пловдив. Протестиращите настояха час по-скоро от Дания в България да бъде екстрадиран соченият за убиец Рангел Бизюрев. Хората са недоволни, че въпреки неговото отсъствие, съдът гледа делото срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени само в прикриване на следите на убийството. Още днес те могат да получат и присъди, защото адвокатите им са се споразумели това да стане по съкратената процедура. А законът при такива обвинения предвижда пет години затвор.

Близките на убития 24-годишен Митко настояват близнаците да бъдат привлечени и като участници в убийството и да получат максималните присъди.

"Някой не иска да дойде в България и да даде показания. Искат да ги осъдят по най-лекия член за лично укривателство, ние не сме съгласни", заяви майката на убития Атанаска Бакалова

"Искаме да бъде върнат. Имат такъв член към европейската заповед, да го върнат, да бъде разпитан и тогава, ако Дания иска - да го съди за фалшиви документи", добави Йорданка Герчева от Цалапица.