Цариградска: Зартова е държала прокурорския чадър над Мартин Божанов

Съдията заяви, че е подложена на постоянен тормоз

22.02.2024 | 17:29 Редактор: Деси Николова

Смразяващи факти станаха ясни по време на изслушванията на съдия Владислава Цариградска във Временната парламентарна комисия за проверка на случая с Нотариуса. Бившата шефка на районната прокуратура Невена Зартова също бе разпитана за връзките ѝ с покойния Божанов и групата около него. Като извънредна точка на заседанието беше прието да бъдат изслушани и гръцките бизнесмени Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис.

"Срещу мен започна, във времето си обясних, сложно функционираща организирана атака. Започна с медийна публикация, а след това с предупреждение, че ще бъде свалена, ако удовлетворя искането на лицето Мартин Божанов-Нотариуса. От мен не се искаше резултат, който да удовлетвори Божанов, а аз да се отведа от дело, в което той участваше", заяви съдия Владислава Цариградска по време на изслушване в заседанието на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса.

Цариградска каза, че са "отправяли поздрави към семейството ѝ, но в контекста поздравите са служели за предупреждения". Тя посочи, че освен Мартин Божанов-Нотариуса, в цялата дейност за натиск са участвали Велимир Атанасов и Калин Чанков. Съдията поясни, че по това време министър Данаил Кирилов ѝ назначава служебна охрана.

"До май месец 2023 г. за МВР и прокуратурата нямаше престъпление", каза тя и коментира, че не е настоявала за охрана, а просто е предоставила доказателства. Тя уточни, че през миналата година е поискала да се провери дали не е следена със специални разузнавателни средства.

"Имам жалба в Страсбург. Надявам се един ден да успея да докажа, че съм била подложена на разузнавателен контрол", добави тя пред депутатите.

В началото на заседанието на комисията, Цариградска отказа да седне до прокурор Невена Зартова и обясни какви са причините.

"Нищо лично към Зартова, но имам достатъчно доказателства, че тя лично е допринесла Божанов да придобие този демоничен образ и най-вече с осигуряване на прокурорски чадър и чадър от службите. Това, което аз знам, българската прокуратура не иска да го знаете и вие", каза Цариградска.

"Съдебната власт трябва да се изчисти, но вие трябва да изчистите политическите поръчки. Няма как в този състав ръководството на прокуратурата това (изчистването на съдебната власт ) да намери отзвук", смята Цариградска. Според нея бившите двама и настоящия главен прокурор играят роля за запазване на влиянието на определени лица в съдебната система.

"Със сигурност Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов имат пряк интерес да държат похлупака", смята Цариградска.

Тя обяви, че заплахите към нея не спират и идват на пощата на съда в Плевен, където тя самата работи.

"На 19 февруари бях предупредена, че мълчанието е злато и ако не млъкна ще ми изкормят гениталиите. Вчера градацията продължи. Най-смущаващият имейл е - кажете на Цариградска ако не млъкне и мъжа ѝ и децата ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира", съобщи съдията.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС