Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как духът на Мартин Божанов продължава да обитава коридорите на властта?

Временната комисия по въпроса ще замете истината, смятат Борис Ячев и Румен Йончев

20.02.2024 | 20:56 Редактор: Деси Николова

"Комисията ще осигури необходимата мъгла, в която продължава пренареждането на властта за следващите няколко месеца. Очевидно духът на Нотариуса продължава да обитава коридорите на властта, защото отеква все още всичко това, което се е случвало години наред. Всичко това се развива или по-точно се изявява на показ, когато обявихме съдебната реформа за успешна и приключила, а се оказа, че същите хора са на същите места, вършат същите работи и един по един започват да гърмят", каза анализаторът Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

Очаква се и ревизия на всички прекратени дела, свързани с Божанов, и проверка на отказите, постановени по сигнали срещу него.

"Около тази временна парламентарна комисия за мен е по-важно не това, което тя ще разгледа и ще изнесе като факти и документи, а по-важно е докладът, с който тя ще приключи своята работа и какви ще бъдат последиците от този доклад. Но повече от ясно е, наблюдавайки дейността на тази комисия, ще има услужливи хора и от съдебната система, и извън съдебната система", заяви лидерът на "Консервативна България" Борис Ячев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Йончев е на мнение, че ако съдебната реформа бе успешна, нямаше да има нужда от тази временна комисия.

"Печална е практиката в България хора от сенчестата страна на бизнеса обикновено да бъдат осветявани като бивши сътрудници на МВР или на службите след смъртта им. Обикновено, след като бъдат ликвидирани, се намира данни за това", посочи Ячев.

Гостите коментираха и горещата тема за ротацията в кабинета. По-рано днес от ПП-ДБ излязоха с предложение към ГЕРБ-СДС - изготвят меморандум, в който са заложени реформи в регулаторите, съдебната власт и службите за сигурност.

"Звучи странно, че управляващите подписват един меморандум пред очите на обществото, с който искат да си разделят наполовина регулаторите, а пък освен това обясняват на ГЕРБ как да вкарат ДПС в регулаторите. Ще видим отново ярки политически лица изявени в регулаторите", категоричен е Йончев.

Според лидера на "Консервативна България" политиците са насочили вниманието си към постове, а не към истинските проблеми на държавата и обществото.

"Тези хора са толкова обсебени от идеята за външно министерство, че самият документ, който трябва да бъде договор, споразумение, съглашение между две странни, е кръстен меморандум. Това е дипломатически документ, който трябва да изразява позиция за определен проблем по определено събитие. Прави впечатление и фактът, че са записани управленски приоритети и веднага след тях приоритетите са разпределението на регулаторите, нищо друго - няма една дума за икономическа обстановка или фискална политика", обясни Ячев.

Гледайте целия разговор във видеото.