Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: Отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ са като при прохождаща двойка

Не са важни постовете в министерствата, а кой ще застане на тях, заяви Атанас Радев

20.02.2024 | 16:30 Редактор: Деси Николова

По-малко от месец до ротацията в кабинета. Ситуацията у нас става все по-нажежена. По всичко личи, че опъването на нерви продължава, а спорове за министерства, за личности и за това кой и как да управлява - също.

"Обстановката в момента предполага взаимоотношения между една прохождаща двойка - "хем те искам, хем не искам да се дам много лесно". Отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ наподобяват нещо подобно. Предвид ситуацията, това е най-добрият компромисен вариант, който имаме. Отделен е моментът по какъв точно начин ще се договарят постовете за министри и регулатори. Отсъствието на ясно коалиционно споразумение вкарва в точно този обяснителен режим", заяви политологът Атанас Радев в предаването "Директно".

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че политиците си прехвърлят непрекъснато отговорността и липсата на политически документ, който да представи договорките между партиите, води до неразбирателство сред тях. Единствената сигурна позиция, която остава, е министър-председателският пост, който ще бъде зает от Мария Габриел.

"Външно министерство е важно, предвид стратегическите приоритети, които са зададени на кабинета, а именно Еврозона и Шенген, и предвид миналото на Габриел и нейната политическа кариера като еврокомисар и съответно с доста добра разпознаваемост и контакти в Европейската комисия и не само. Тук е въпросът, че не бива да говорим за поста външен министър, а конкретно за човека, който би могъл да го заеме", каза Радев.

Гледайте целия разговор във видеото.