Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Адв. Тодоров: Лошо е, че българите не се впечатляват от случая с Мартин Божанов

"Разбрахме за поредната комисия във ВСС, но тя какво може да направи", пита адв. Баев

22.02.2024 | 17:10 Редактор: Деси Николова

В Съдебния съвет има специална комисия, която ще разнищва какво свързва съдилищата и убития наскоро в София Мартин Божанов - Нотариуса. Ще бъдат проверявани дела и магистрати. Прокурорската част от кадровия орган също не е безучастна и изслушва бившия заместник-шеф на Националната следствена служба.

Адвокатската колегия в Пловдив, заедно със свои колеги от още 5 града, излязоха с обща позиция, в която искат незабавни действия и застават с пълната си подкрепа зад съдия Владислава Цариградска.

"Това, което поискахме и това, което имаме предвид под незабавни действия, това е компетентните органи да предприемат действия по установяване на евентуално престъпление, ако има такова и повдигане на обвинение. Единственият компетентен орган в държавата, който може да извърши това, е прокуратурата. Разбрахме, че поредна комисия във Висшия съдебен съвет, но тя какво може да направи? Тя може само да слуша и да събира информация. Тя реално не може после да организира разследване, нито по съответния ред да събира доказателства, нито може да повдига обвинения", заяви председателят на адвокатската колегия в Пловдив Георги Баев в ефира на предаването "Директно".

Пред Bulgaria ON AIR Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи изрази мнение, че вътре в системата голяма част от магистратите са знаели за схемата около Нотариуса, ни никой нищо не е предприел.

"Беше ясно, че така се кадрува и така се използва системата. Сигналите, които е подала съдия Цариградска, не са от сега, или преди 2 години. Става дума за систематичен натиск от поне 5 години. Има подавани сигнали до службите, материали стигнали в прокуратурата и нищо. Най-лошото е, че това не е изненада за никой български гражданин. Впечатлен съм от начина, по който този скандал не предизвика необходимото вълнение сред хората", каза Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.