Малтретираното дете от Пловдив се възстановява - кой ще поеме грижите за него?

Социален работник помага в болницата

16.01.2024 | 13:35 Редактор: Вяра Димова

Успешно е преминала операцията на малтретираното 5-годишно дете от Пловдив. Специалистите от болница "Свети Георги" са направили пластика на главата на момчето. Присадена му е и липсваща кожа.

По време на болничния престой, за пострадалото дете непрекъснато се грижи социален работник. А социалните служби очакват официален документ, потвърждаващ дали 5-годишното момче е с аутизъм.

Пред Bulgaria ON AIR от Агенцията за социално подпомагане заявиха, че работят в насока детето да бъде гледано от биологичния си баща. Момчето ще остане в Център за настаняване от семеен тип, докато съдът прецени за какъв срок ще удължи мярката за закрила. Момчето няма да бъде върнато на родителите, докато магистратите не решат на кого от двамата да присъдят родителските права.

От прокуратурата съобщиха, че са внесли искане в съда в четвъртък, майката да бъде отново задържана под стража. В момента е с мярка подписка. За жестокото насилие над момченцето е задържан неговият пастрок.

"Работим и с бащата. Той няма да бъде спиран да контактува с детето си през цялото това време, през което социалните работници вземат решение къде да бъде отглеждано детето. Бащата заявява два начина на отглеждане. Единият е да бъде в Германия, другия - да остане в Пловдив", каза изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане д-р Надя Танева.