Обвиняват шофьора на мигрантите в умишлено престъпление срещу трима полицаи

Бусът с нелегалните мигранти вероятно е тръгнал от Бургас

22.11.2022 | 13:47 Редактор: Елеонора Танева

Полицейският бус и този, който е превозвал мигрантите, вече са изтеглени от мястото на инцидента на АМ "Тракия". Движението през участъка все още не е пуснато. 

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за умишлено причиняване на телесни повреди на трима полицаи при управление на моторно превозно средство, както и за противозаконно подпомагане на сирийски граждани да преминат и пребивават в страната.

По непотвърдена информация нелегалните мигранти са пътували от Бургас.

Гонката е започнала на магистрала "Тракия" при тунел "Траянови врата". 50 км по-късно, малко преди 7 часа, на разклона за Казичене, при изкачване към Околовръстното шосе, шофьорът на микробуса с мигранти най-вероятно е загубил управлението и се врязал в спрения отстрани на пътя полицейски бус. В него е бил само един от тримата служители на "Жандармерията".

"Имало е преследване на микробус, който не се е подчинил на подаден сигнал за спиране на "Траянови врати". Удря се в наш бус, който е чакал отстрани да се включи в преследването", уточни директорът на СДВР ст. комисар Калоян Милтенов.

"Вероятно се е движил с доста висока скорост, не се е подчинил на сигнал. Вероятно от магистралата е искал да се качи на "Околовръстното", точно в локалното платно е ударил полицейския бус", каза зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

Директорът на СДВР уточни, че служителите са били обезпечени с необходимите средства. 

"Не са имали лента за спиране. Но те не са препречвали пътното движение, били са на безопасно място, за да се включат в преследването", допълни ст. комисар Милтенов.

Шофьорът на микробуса е българин, най-вероятно без шофьорска книжка и криминално проявен. В микробуса са пътували 12 сирийски граждани. 

"Разпитват се всички в болница. Търсят се сирийски преводачи", заяви градският прокурор на София, Илиана Кирилова. 

Малко след инцидента главният секретар на МВР и заместникът му подадоха оставки. Според Петър Тодоров обаче, оставките им няма да решат проблема. Той призова парламента да промени закона и да повиши значително наказанията за каналджийство. 

"При такова законодателство, което поощрява този вид бизнес, защото това е сериозен вид бизнес, няма как резултатите да са различни. Ние обучихме колегите, снаряжихме ги, но трябва законодателната власт да покаже, че иска да защити българските полицаи на пътя", призова Петър Тодоров.

Заради катастрофата движението в района беше затруднено и се образуваха километрични задръствания.

Вижте повече в репортажа на Дяна Георгиева.