Няма спирачен път: Шофьорът на мигрантите е криминално проявен и без книжка

Разследващите търсят преводачи, за да разпитат сирийците

22.11.2022 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева

Няма спирачен път от автомобила, който удари полицейски бус край София. Шофьорът е опитал с висока скорост от АМ "Тракия" да излезе на Околовръстния път, бягайки от преследващите го полицейски коли.

Удареният бус е изчаквал отстрани на пътя, за да се включи в преследването. Двама полицаи са били отстрани на буса, а един в него. Той е и най-тежко пострадалият след катастрофата. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата, полицията и следствието, които са на мястото на инцидента.

Преследването по магистралата е продължило около 50 км. Първоначално полицаи се усъмнили в буса още при Пловдив. Първият полицейски екип го пресрещнал на "Траянови врата".

"Нашият бус не е препречил пътя, бил е на безопасно място на острова. Служителите са обезпечени с необходимите средства, не са имали лента за спиране, но не са били препречили пътното движение, чакали са буса с мигрантите, за да се включат в преследването", уточниха от полицията.

Градският прокурор на София Илиана Кирилова уточни, че е образувано досъдебно производство за тежко умишлено пътнотранспротно произшествие и за каналджийство. Делото ще бъде под надзора на СГП и е възложено на НСлС.

"Разпитват мигрантите, лица, настанени в болница, търсят се преводачи от сирийски. Проверява се къде са се качили, откъде са минали. 12 са според нас мигрантите", добави Кирилова.

По първоначалната информация шофьорът, превозвал мигрантите, е криминално проявен, и няма валидна шофьорска книжка. 

"Обследва се дали деянието ще бъде квалифицирано като умишлено или по непредпазливост. Вероятно водачът е изгубил контрол върху автомобила, рано сутринта настилката е била влажна и хлъзгава. Няма спирачен път, има протриване на гумата, която се е разкъсала", каза следовател Маринов.