МВР търси поръчителя на убийството на бившия полицай и оръжието, с което е застрелян

Задържаният като помагач е освободен, няма достатъчно доказателства

14.04.2022 | 19:03 Редактор: Елеонора Танева

Все още не е известен поръчителят на покушението срещу бившия полицай Любомир Иванов в София. Прокуратурата повдигна обвинение на един от задържаните за убийството на бивш полицай. За покушението над Любомир Иванов властите издирват още едно лице. Според разследващите най-вероятните причини за убийството са неуредени финансови отношения.

Разследващите са събрали доказателства за едно от двете лица, задържани при акцията на МВР и прокуратурата вчера. Счита се, че той е физическият извършител на покушението.

"Самото убийство е планирано и организирано предварително, като извършителят – този, на когото е повдигнато обвинение, се е упражнявал за него като е тренирал да стреля с подобно оръжие – т.е. с оръжие със същия калибър. Дни преди извършването на престъплението е проучвал навиците му и си е осигурил кола, с която да напуснат местопроизшествието", уточни зам.-председателят на Софийската градска прокуратура Иво Илиев.

Другият мъж, задържан като помагач на извършителя, е освободен, тъй като не са събрани доказателства за участието му в убийството. 

"Издирваме едно лице. Издирваме го като заподозрян – лице, което представлява оперативен интерес.  Конфликтът е възникнал за неуредени финансови въпроси. Дали той е дължал пари, дали е откраднал пари – това ще го изясняваме", заяви началникът на "Криминална полиция" към СДВР Петър Петров.

Разследващите са претърсили десетки адреси в и извън София, както и 4 автомобила. Оръжието на престъплението към момента не е намерено. 

Задържаните са с предишни криминални прояви за побой, заплахи с убийство и хулиганство. Според криминалисти те отговарят напълно на профила на извършителите.

"Това, което си мисля е, че те всъщност нямат пряк интерес към убийството и са извършили някаква поръчка. Според мен информацията, която разследващите са получили, е по-скоро по оперативен път от подземния свят като цяло", коментира криминалистът Иван Савов.

Очаква се в събота прокуратурата да поиска постоянен арест за задържания.

Вижте повече в репортажа на .

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК