Кой е застреляният в София бивш полицай и какво доведе до поръчковото убийство?

Криминалистът Иван Славов коментира покушението

25.03.2022 | 17:33 Редактор: Теодора Патронова

Показно убийство на бивш полицай в столицата беше извършено тази сутрин. Той беше застрелян посред бял ден пред дома си. 

50-годишният мъж е покосен с три изстрела в корема в двора на блока, в който живее. По информация на Bulgaria ON AIR жертвата е Любомир Иванов – бивш служител на "Криминална полиция" към СДВР. 

Иванов е бил началник на Второ районно управление. През 2008 година е задържан за теч на информация. По-късно е оправдан и се завръща като началник в 9-то районно управление. Уволнен е през 2014 година. През 2018 година го обявяват за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Свързват го с групата за нелегално производство на цигари на Евлоги и Георги Станоеви – по-известни като Голямата и Малката Бирма.

"Това, което излезе наяве е, че има едно взаимодействие на хора от структурите на МВР с хора от тази среда. Настоящият смъртен случай показва, че всъщност тези връзки не са приключили и продължават някакви разчиствания на сметки в тази среда", коментира криминалистът Иван Савов.

По неофициална информация стрелецът на Иванов е бил с маска и на велосипед. Причакал е жертвата и е избягал от мястото на убийството. А на метри от него в контейнер за отпадъци полицаите откриха раница, която проверяват за връзка с покушението.

"Абсолютно умишлено поръчково престъпление. Човек с велосипед, който просто е можел лесно да се слее в близкия парк с хората, които минават и бързо да се изнесе, без да вдига шум. Даже предполагам, че оръжието е малокалибрено или със заглушител. Трите изстрела показват, че се касае за професионалист", поясни Савов.

Издирването на извършителя продължава.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК