МВР откри престъпление за цените на тока, прати на прокуратурата разследването

Неправомерните действия са извършени от длъжностни лица от "ТЕЦ Марица изток 2"

23.03.2022 | 10:16 Редактор: Елеонора Танева
МВР откри престъпление за цените на тока, прати на прокуратурата разследването

Главна дирекция "Национална полиция" е изпратила в прокуратурата разследването за високите цени на тока. Данните са за престъпление от длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество и това е довело до значителни щети.

Проверката започна през септември 2021 г. след сигнал за необосновано висока цена на електроенергията, предлагана на платформата за търговия на Българската независима енергийна борса в сегмента "Ден напред".  Проверката е обхванала периода между месеците юни и август 2021 година, когато цената е варирала в широк диапазон и в някои часове е достигала до 400 лв. за MWh.

Изискана е информация от Комисията за енергийно и водно регулиране, Електроенергийния системен оператор, "ТЕЦ Марица изток 2" и Българската независима енергийна борса.  Работна група между експерти от ГДНП и КЕВР е извършила проверка и анализ на предоставените документи.

Според данните до момента е изяснено, че съществува реална възможност БЕХ ЕАД, което е предприятие с преобладаващо държавно участие и господстващо положение на пазара на едро на електроенергия, да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност за пазара "Ден напред". Анализът за работата на "ТЕЦ Марица изток 2" води до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени (т.н. Задържане на капацитет, съгласно Регламент (ЕС) 1227/2011 г.). 

Може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от "ТЕЦ Марица изток 2" са осъществили престъпление, от което са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случаи се изразяват в нереализирана печалба, пише в изводите на ГД "Национална полиция".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК