КТ "Подкрепа" иска ограничаване износа на ток и засилване на ТЕЦ-овете

Цените на енергоизточниците ще растат в следващите месеци

21.03.2022 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
КТ

Според КТ "Подкрепа" факторите, довели до ръст на цените на тока, щяха да имат минимално отражение върху ежедневието на българите, ако пазарът на електроенергия в страната не беше либерализиран в средата на 2021 г.

"Оттогава произведената в България ел. енергия се търгува на борсата, където местният бизнес се съревновава за наличната енергия редом с чуждия такъв. И съвсем логично цената се увеличава до нивата на европейските цени. Но пък произведената продукция се купува от българските граждани с български, а не с европейски заплати", посочват от синдикалната организация.

Очевидно е, че следващите месеци (може би и години) ще бъдат изпълнени с неизвестност и затруднения както за гражданите, така и за българския бизнес. Цените на енергоизточниците ще растат и ще бъдат допълнителен двигател за нарастване и на цените на крайните потребителски стоки и услуги, алармират от КТ "Подкрепа".

Синдикатите са категорични, че в тези условия единствената защита за българските граждани е ограничаването на износа на електроенергия и увеличаване ролята на мощностите, които работят с местен ресурс – въглищните ТЕЦ-ове.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК